Welkom op onze weblog over verkeersmaatregelen en aanverwante zaken. Maandelijks plaatsen wij onze visie over verkeersmaatregelen. Wat valt ons op in de openbare ruimte aan verkeersmaatregelen, hoe gedragen verkeersdeelnemers zich en kan/wordt er op gehandhaafd.
Het is altijd onze intentie om waardevolle informatie te bieden met onze blogartikelen, echter de waarde van deze blogartikelen wordt voor een groot deel bepaald door de opmerkingen en vragen die lezers erbij plaatsen.
Daarom nodigen we je van harte uit om jouw inzichten bij te dragen aan de blogartikelen.
En kom dan ook weer eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.
Hieronder vind je alle blogartikelen op een rijtje.
Veel leesplezier!
Geplaatst door: Peter Veringmeier vrijdag 10 december 2010 16:53
In Nederland springen verkeerslichten van groen via oranje naar rood. Je wordt als weggebruiker als het ware gewaarschuwd voor de komende stagnatie. Met de economie ging het helaas in 2009 heel anders. De rijksoverheid trapte noodgedwongen op de rem en als een kettingreactie kwam de economie bij de gemeentelijke overheden abrupt tot stilstand. Hoewel de rijksoverheid blijft investeren in de infrastructuur van ons land, ligt menige gemeente in 2010 aan de hartbewaking.
Als we bij verkeerslichten weer mogen wegrijden springen in Nederland de lichten meteen van rood naar groen. Onze oosterburen hebben zowel de economie als de verkeerslichten beter geregeld. Na het rode licht brandt in Duitsland eerst het gele of oranje licht, als aankondiging dat snel groen zal volgen. Uit onderzoek blijkt dat dit systeem tot een betere doorstroming leidt, maar het is in Nederland nooit geïntroduceerd. Blijkbaar zag de overheid het nut er niet van in, maar er gloort hoop. In Den Bosch is onlangs een twee jaar durende proef afgerond met de zogenoemde ‘afteller’. Op de plek van het oranje licht is een digitaal schermpje geplaatst, waarop cijfers zijn te zien. Het verkeerslicht telt af: drie, twee, één, groen. Gebleken is dat hierdoor het eerste voertuig ruim een halve seconde tijdwinst boekt. Bij de daarachter wachtende voertuigen is de winst nog groter. De wachtrijen voor het verkeerslicht worden er korter door.
In Rotterdam heeft de gemeente iets vergelijkbaars gedaan. In overleg met het openbaar vervoerbedrijf RET zijn bij de tramhaltes op het Hofplein nieuwe negenogen (verkeerslichten bestemd voor lijnbussen en trams) geplaatst. Deze negenogen zijn uitgerust met wachttijdvoorspellers, waardoor de trambestuurder exact weet hoe lang hij/zij nog voor rood licht moet wachten. Hierdoor kunnen de tramdeuren langer worden opengehouden als er nog tijd is. De kans dat reizigers naar een tram komen rennen terwijl de deuren dicht gaan, waarna de dichte tram vervolgens nog een minuut op groen licht wacht, is hiermee een stuk kleiner geworden.
Wat zou het mooi zijn, als we deze systemen ook in onze economie kunnen introduceren. Laten we met zijn allen aftellen, zodat het licht in 2011 weer op groen komt te staan en de economie weer op gang komt.
Ik wens u het allerbeste voor het komende jaar en vooral een veilig en gezond 2011.
4 commentaren tot heden...
Betr: Aftellen Hoi Peter,Leuke weblog. Ik ben benieuwd over welk onderzoek jij het hebt: mijn informatie is dat de geeltijd voor het groen pure verliestijd is? Vriendelijke groet, Cyril Cappendijk
Betr: Aftellen
Hoi Peter,Leuke weblog. Ik ben benieuwd over welk onderzoek jij het hebt: mijn informatie is dat de geeltijd voor het groen pure verliestijd is? Vriendelijke groet, Cyril Cappendijk
Betr: Aftellen Peter, Je hebt gelijk. Het optimaliseren van verkeerslichten op strengen is de meest kosteneffectieve manier om de doorstroming op - met name het gemeentelijke - wegennet te optimaliseren. Ook qua doorlooptijden is dit vele malen slimmer. Bestuurlijk Nederland is hiervan helaas - in veel gevallen - onvoldoende van doordrongen en men blijft verwachtingsvol inzetten op nieuwe infrastructuur, die veelal zeer kostbaar is en pas op langere termijn soelaas biedt. Mijn credo is dat wij - de vakmensen - de boodschap maar moeten blijven herhalen; Herhaling is immers de kracht van de boodschap. Rene
Peter, Je hebt gelijk. Het optimaliseren van verkeerslichten op strengen is de meest kosteneffectieve manier om de doorstroming op - met name het gemeentelijke - wegennet te optimaliseren. Ook qua doorlooptijden is dit vele malen slimmer. Bestuurlijk Nederland is hiervan helaas - in veel gevallen - onvoldoende van doordrongen en men blijft verwachtingsvol inzetten op nieuwe infrastructuur, die veelal zeer kostbaar is en pas op langere termijn soelaas biedt. Mijn credo is dat wij - de vakmensen - de boodschap maar moeten blijven herhalen; Herhaling is immers de kracht van de boodschap. Rene
Betr: Aftellen Cyril,Ik neem aan dat dit onderzoek wordt bedoeld: http://www.verkeersnet.nl/3794/minder-wachten-bij-verkeerslicht-met-de-afteller/ Maar uit dat artikel kun je helaas niet halen wat er nu precies getest is. Er zou sprake zijn van succes in 's-Hertogenbosch, maar in Apeldoorn juist weer niet. Iemand?
Cyril,Ik neem aan dat dit onderzoek wordt bedoeld: http://www.verkeersnet.nl/3794/minder-wachten-bij-verkeerslicht-met-de-afteller/ Maar uit dat artikel kun je helaas niet halen wat er nu precies getest is. Er zou sprake zijn van succes in 's-Hertogenbosch, maar in Apeldoorn juist weer niet. Iemand?
Betr: Aftellen In onze Mediatheek kan je onder het kopje "Diverse wachttijdvoorspellers" een filmpje bekijken van het fietsberaad over de eerste toepassingen van deze systemen in Nederland voor fietsverkeer.
In onze Mediatheek kan je onder het kopje "Diverse wachttijdvoorspellers" een filmpje bekijken van het fietsberaad over de eerste toepassingen van deze systemen in Nederland voor fietsverkeer.